Yeni Mezunlar İçin 7 Kariyer Tavsiyesi

Yeni mezunların iş ararken önlerine çıkan en büyük problem, daha önce iş hayatında deneyimleri olmamaları ve şirketlerin de deneyim istemeleridir. Geçen hafta Hürriyet İK’dan arayıp bu konuyla ilgili görüşümü istediler ve konu üzerine bir blog yazısı yazmanın faydalı olacağını düşündüm. Yalnız burada önemli bir konuya değinmeden geçemeyeceğim. Günümüzde iş bulmak yalnızca yeni mezunların değil, üniversite öğrencilerinin de ilgisini çeken bir konu ve bu işe gerçekten de üniversitede başlamak gerekiyor. Mezun olduğunuzda iş aramak için çok geç kalmış olabilirsiniz. Ama yine de yeni mezunsanız bu kariyer tavsiyelerini okumadan geçmeyin derim.

1- Hedef Belirleyin: Hangi sektörü ve hangi bölümü hedefliyorsunuz? Hayatınızı geçireceğiniz bu işi gerçekten seviyor musunuz? Bu iş hayatınıza bir anlam katacak mı? Eğer cevabınız evet ise doğru yoldasınız demektir ve bu iş alanında çalışmak için çabalayın

2- Biraz sabır! : Mezuniyet sonrası iş arama süreci uzayabilir, bu süreç uzadıkça umutlarınız azalabilir. Üzerinizdeki “Hala çalışmıyor musun” çevre baskısı artabilir. Bunlara kulak asmayın ve hedeflediğiniz işi bulana kadar sabredin. Eğer iş bulamadım diye istemediğiniz başka bir işte başlarsanız, iş hayatındaki mutsuz milyonlara katılırsınız. O yüzden sabırlı olun.

3- Deneyimleriniz öğrenciyken yaptıklarınızdır: Eğer öğrenciyken sadece okula gidip geldiyseniz, hiçbir sosyal sorumluluk faaliyetine veya öğrenci topluluğuna katılmadıysanız, vize ve final insanı olduysanız o zaman tam anlamıyla deneyimden yoksunsunuz demektir. Ve bu durumda iş bulmanız daha zor olacak demektir.

4- Maaşa takılmayın: Deneyimsiz ve başlangıç seviyesinde olduğunuzu unutmayın amacınız hemen para kazanmak olmamalı. Amacınız öncelikle deneyim kazanmak ve CV niye bir iş deneyimi yazabilmektir. Bu yüzden en düşük ücrete bile çalışmayı kabul etmelisiniz.

5- Sahada çalışmaya burun kıvırmayın: Üniversite mezunusunuz ve yönetici pozisyonu veya masa başı bir iş planlıyorsanız bu hayalinizi saha ile değiştirin. Artık tüm şirketler önce sahada pişmenizi sonra merkez kadrolara geçmenizi istiyor. Sahayı görerek ilk müşteriye dokunacak ve piyasa ve pazar hakkında muhteşem bir bilgiye erişeceksiniz. Bu arada çok koşturacak, çok yorulacak ve çok emek vereceksiniz. Emek vermeden öğrenilmez.

6- Perakende gibi gelişen sektörlere odaklanın: Günümüzde hizmet sektörü inanılmaz bir hızla büyüyor. Hızla büyüdüğü için de bu sektörde çok sayıda yönetici ihtiyacı var. Ve bu sektör yöneticileri kendisi yetiştirir. Mesela perakendeciler şu an İK’cılara büyük ihtiyaç duyuyor. Bu sektörde önce mağaza deneyimi yaşayıp sonra terfi ederek istediğiniz alana daha kolay yükselirsiniz ama aynı şey bir fabrikada bu kadar kolay olmaz.

7- Okul bitti yüksek lisans mı asla! Okulu bitirip iş bulamayan gençlerin yaptığı en büyük hata, iş bulamadık bari yüksek lisans yapalım belki o zaman iş buluruz fikrine kapılmalarıdır. Yüksek lisans özel sektörde deneyimden sonra aranan bir unsurdur. Eğer çalışmıyorsanız ve deneyim sahibi değilseniz yüksek lisans sizi iş dünyasından 2 yıl daha uzak tutacaktır ve bu sırada rakipleriniz sizi geçecektir. Özetle, atı alan Üsküdar’ı geçer. Yani yüksek lisanstan önce iş dünyasına girin ve hemen çalışmaya başlayın.

http://www.cengizcatalkaya.com