Stres Mülakatı Soru ve Cevapları

Stres mülakatları ülkemizde pek yapılması gerektiği gibi yapılmadığından oldukça olumsuz sonuçlar vermektedir. Ancak bu tür mülakatlarla karşılaşma ihtimalinizi göz önünde bulundurarak, stres mülakatı sırasında size yöneltilecek soruları ve verebileceğiniz uygun cevapları paylaşıyorum.

Ne kadar süredir iş arıyorsunuz, neden bulamadınız ?

Bu soru sizi gergin bir havaya sokacak bir sorudur. Uzun bir süre iş hayatında değilseniz açıklayıcı ve tatmin edici bir açıklamada bulunmak zorundasınız. Klasik bir vermekten kaçının. İleride sizi zor duruma düşürmeyecek, mantıklı bir cevap vermeye çalışın.

Başka bir firma için daha ideal olduğunuzu düşünmüyor musunuz ?

Klasik bir sorudur. Mülakat yapan kişinin hedefi, sahip olduğunuza inandığınız profesyonel niteliklerin farkında olup olmadığınız ve bu niteliklerin başvurduğunuz firmanın, firma kültürüne uyup uymadığının tespitidir. Bu soru ile neden o firmayı seçtiğinizi öğrenmek isterler.

Firmamızın başarısına nasıl katkı sağlayacaksınız ?

Tüm mülakat çeşitlerinde sıklıkla sorulan bir sorudur. Hayalci bir yaklaşımdan uzak durmanız bu durumda size sorulmak istenen ileriki süre içerisinde uygulayacağınız prosedürü öğrenmektir. Gerçekçi ve ikna edici yanıtlar verin. “firmanızın cirosunu iki katına çıkaracağım” gibi cevaplardan uzak durun.

Firmamızda ne kadar çalışmayı düşünüyorsunuz ?

Bu soru sizi strese sokacağı kadar aslında mülakatı sizin tarafınıza çekebilecek kritik bir sorudur. Bu soruyla karşılaştığınızda şunu düşünün; Siz mülakat yapan kişi olsanız ne duymak isteriniz? Bu soruya “çok sık iş değiştiren bir kişi değilim, ama çalıştığım firmada ilerleme olanakları kısıtlıysa ve önüm gerçekten kapalı ise hemen yeni iş olanakları araştırırım”. Daha statik ve kamu gibi çalışan büyük organizasyonlara başvuruyorsanız vereceğiniz cevap; ” şayet firmam performansımdan memnun olursa; emekli olana kadar kalmayı düşünürüm” yanıtı olabildiğince ideal olacaktır.

Bu görüşmenin olumsuz veya olumlu olup olmadığını belirtiniz ?

Mülakatın sonunda sorulan bir sorudur.Daha çok mülakatların olumsuz olarak yönlendiği ve mülakatçının başvurduğunuz pozisyona ideal olmadığınızı düşündüğü anlarda sorduğu bir soru tipidir. şayet başvurduğunuz pozisyonu gerçekten diliyorsanız, kötü giden iş mülakatını kendi lehinize çevirmeniz için en önemli an karşınızdadır. Bu aşamada, mülakatçının sizden almayı arzuladığı tüm bilgileri alıp almadığını tespit etmeye çalışın. Verdiğiniz yanıtlarda bir yanlış anlaşılma söz konusu ise soruyu tekrar cevaplayın ve hiçbir noktanın karanlıkta kalmadığına emin olun.

Eğer şu anda bu mülakatı siz yapıyor olsaydınız ne sorardınız ?

Bu soruda yaratıcılığınız ölçülür.Heralde en ideal cevap profesyonel kariyere yönelik sorular soracağınızı söylemek olurdu. Örneğin, “yarın itibariyle şirketimizin bir elemanı olsaydınız, ne tip bir vakit diliminde bir üst pozisyona geçmeyi hedeflerdiniz ?”

Firmamız ile ilgili ne biliyorsunuz ?

Klasik bir mülakat sorusudur. Bu soru sorulması ihtimaline karşı mutlaka firma hakkında bilgi edinin.

Bu yaşta daha fazla para kazanmanız gerektiğini düşünmüyor musunuz ?

Eğer elinize geçen ücret, piyasa değerlerinin gerçekten altında seyrediyorsa, bu stil bir stres sorusu ile karşılaşmanız kesindir. Düşük ücret almanızın nedeni performansınızın yetersiz olmasından kaynaklanabilir. Mülakatçı bu soruyu derinlemesine irdeleyecek ve maaş yapınızdaki düşüklüğün sizden mi yoksa firmanın maaş skalalarından mı kaynaklandığını belirlemek isteyecektir. Vermeniz gereken mümkün cevap: “kariyerime başlarken ücretten ziyade diğer etkenlerin daha önemli olduğunu düşünüyordum, ama burada bulunmamın asıl nedeni esasında hak ettiğim seviyede ücret almamın da önemli bir faktör olarak karşıma çıkmasıdır”.

Kaynak: http://www.cvornekleri.gen.tr